Kezdőlap

Damjanich

Képek

Tablók

Büszkeségeink

Letöltések

Kapcsolat

Bemutatkozás

Aktuális

Faliújság

Dokumentumok

Fenntarthatóság

Együtt testvérként pályázat

EFOP 3.3.7

Határtalanul pályázat

Alapítvány

Boldog iskola

Természettudomány

Humán

Közzétételi lista

Hasznos weboldalak

Idézetek

Informatika

Egészség

Pecasuli

Egészségesen az iskolapadban


A Lidl Magyarország 2017-ben is elindítja az egészséges életmódot népszerűsítő, iskolásoknak szóló országos figyelemfelhívó pályázatát! Idén vitaminszoborral, vagyis egy, az iskolák diákjai által készített zöldségekből és gyümölcsökből álló alkotással nevezhetnek az intézmények az 1 millió forint összdíjazású kiírásra.

Felelősen gondolkodó vállalatként a Lidl Magyarország számára kiemelten fontos, hogy a lehető legtöbb formában járulhasson hozzá az egészséges élethez. Ennek szellemében rendezi meg országszerte Egészségnapok programsorozatát, ahol érdekes szakmai előadásokkal, sportolási lehetőségekkel várja a fiatalokat és az idősebbeket, és e szemlélet vezette akkor is, amikor egyedülálló módon bevezette az Egészséges Kasszák programját, aminek eredményeként a pénztárak környékén a cukorkák, csokik helyett egészségesebb élelmiszerek kerültek a polcokra.

A helyes táplálkozást nem lehet elég korán kezdeni! Ezért is hirdette meg a Lidl Magyarország elsőként 2014-ben Egészségesen az iskolapadban! pályázatát, amellyel a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével együttműködve szeretné a legfiatalabb generáció figyelmét felhívni az egészségtudatos táplálkozás jelentőségére.

Idén a jelentkező intézmények egy-egy olyan vitaminszoborral, vagyis egy, az iskola diákjai által készített zöldségekből és gyümölcsökből álló alkotással pályázhatnak, amelyek témájukban is az egészséges táplálkozást állítják a középpontba. Annak érdekében pedig, hogy a diákok minél többet tanulhassanak a helyes táplálkozás előnyeiről, a pályázat során össze kell állítaniuk alkotásuk "vitamintérképét” is. Az iskolák az elkészült vitaminszobrokat a felhasznált alapanyagok függvényében lehetőség szerint 1-2 nap erejéig egyik központi közösségi helyiségében is kiállítják, hogy az alkotások a lehető legtöbb iskolás figyelmét hívhassák fel az egészséges táplálkozás fontosságára.

A pályázat során a résztvevő iskolák az elkészült alkotásról fotókat készítenek (maximum 10 db), valamint röviden (maximum 500 karakter) összefoglalják azok üzenetét, tematikáját, ismertetik továbbá a szobor főbb paramétereit, a szoborban található vitaminféléket és azok élettani szerepét. E paraméterek a kreativitás és az alkotások összetettsége, valamint a kivitelezés sikeressége mellett meghatározóak lesznek a győztes pályaművek kiválasztásakor.

A beérkezett pályamunkákat szakmai zsűri értékeli és választja ki az első és második helyezettet. Emellett a beérkezett pályaművek között a Lidl Magyarország Facebook oldalán közönségszavazást is hirdet; a közönségdíjat a legtöbb like-ot kapó alkotást beküldő intézmény nyerheti meg.

A Cibakházi Damjanich János Általános Iskola alkotásának bemutatása:
Bemutatom Vita Robcsit, aki elválaszthatatlan az ő zöldség gyümölcs automatájától. Vita Robcsi testfelépítéséből adódóan egy zöldség-gyümölcs robotember. Lábain a cipő patiszon, kelbimbókkal díszített. Zoknija birsalma. A nadrágját sárgarépa szeletek, burgonya és hagymakarikák, sokasága borítja. Kelkáposztalevelek alkotják pulóverének elejét, a hátulsó részt pedig almakarikák. A pulcsit fehér petrezselyemkarikák gombként, kitűzőként zöldbabok, zsebeit fokhagymagerezdek szimbolizálják. Vállapja paradicsomból, hagymából és almaszeletekből áll. Nyaka paprikából készült. A feje káposztalevél, szeme, szája sárgarépa, orra petrezselyem. Füle zöldbab, melyben fülbevalója áfonya. Szalmakalapot visel, mert ebben nagyon jól elférnek kedvenc csemegéi. Itt láthatjuk a szőlőt, diót, mogyorót, narancsot, körtét, mazsolát, áfonyát, földimogyorót, paprikát, paradicsomot. Haja zellerlevél, sóska és paraj keveréke.     Két karja egy-egy kígyóuborka mellyel az automatáját kézen fogva vezeti. Robcsi tudja jól, hogy egészségének megőrzésével törődnie kell és példát mutatni az embereknek a mai digitális világban. Éppen ezért fogja az egyik kezét zöldség gyümölcs automatájának, aki a sok-sok kezével adja vitaminjait az emberiségnek. Ha megszólalna, biztos azt mondaná:
 - Vegyetek minél többet, minél gyakrabban, hogy egészségesebben élhessetek!
Az automata kínálatában minden olyan zöldségfélét, gyümölcsfélét helyeztünk el, amely főként idényjellegűek, de ezek a termékek a LIDL áruházlánc kínálatában mindig megtalálhatóak. Robcsi automatája almát, szilvát, birsalmát,mogyorót, földimogyorót,körtét,narancsot,mandarint,kivit,szőlőt ,diót,citromot, áfonyát, mazsolát,banánt,paradicsomot,paprikát,vöröshagymát,zöldhagymát, uborkát, parajt, burgonyát,salátát, kelkáposztát,fejes-káposztát,karfiolt,cukkínit, patiszont /csillagtök/,sütőtököt, kukoricát,bazsalikomot,citromfüvet,szárított fűszerkeverékeket, gyümölcsleveket kínál.
A többkarú automata és Robcsi üzenete az általános iskolás tanulókhoz:
- Egészséged megőrzése érdekében   egészségesen  táplálkozz és fogadd el a feléd nyújtott baráti kezeket, mint ahogyan Robcsi és automatája is kéz a kézben járja a világot.
Készletük, ha kifogyóban van meg-megállnak egy-egy LIDL áruház előtt és beszerzik a termékeket, mert itt mindig friss, jó minőségű, kedvező árfekvésű termékeket találnak.…

Készítette: Gajdán Zsolt
v1.0 2016 Cibakháza

Az oldalon található minden képet és szöveget szerzői jog védi!
Tilos lemásolni, felhasználni, megváltoztatni stb.!
Minden jog fenntartva!